burgery z tuńczyka

Burgery z tuńczyka

Chwilę mnie tu nie było więc wypadałoby zacząć od jakiegoś mocnego uderzenia. Burgery są już wprawdzie trochę passe bo street foodem rządzą teraz raczej kanapki z długo pieczonym mięsem, ale temat burgerów z rybą wciąż wg mnie nie został odpowiednio zgłębiony. Mamy wprawdzie jedną sieciówkę wyspecjalizowaną w rybach, która ma w ofercie burgery, a także wątpliwej jakości kanapkę z filetem w panierce w maku. No ale burger ze stekiem z tuńczyka to zupełnie inna bajka.

W zeszłym miesiącu trafiła do mnie spora dostawa ryb od nieocenionego Tesoro del Mar. Wśród nich solidny kawałek tuńczyka, który podzieliłem na zgrabne steki. Jeśli czytacie bloga od dawna, wiecie, że lubię sobie utrudniać życie, robić wszystko od podstaw i tworzyć wieloczęściowe przepisy. To kolejny z nich 🙂 Zanim odejdziecie z nastawieniem, „e nie chce mi się”, popatrzcie na fotkę poniżej.

burgery z tuńczyka

Ok., więc skoro nadal tu jesteście to muszę wam powiedzieć, że tak naprawdę tym razem tak bardzo się nie namęczycie. Zrobienie bułek to żadna filozofia (choć te z przepisu Łukasza z Food and Good Mood do burgerów są doskonałe), usmażenie steka trwa parę minut, a wrażenia smakowe po pierwszym gryzie są naprawdę niecodzienne. Problem mogą stanowić kiszonki. Ja moje zrobiłem sam – zarówno buraki jak i rzodkiewki ukisiłem zgodnie z zaleceniami Aleksandra Barona z jego książki „Kiszonki i fermentacje”. Zresztą kimchi, z którym podałem burgery też jest jego autorstwa, ale możecie spokojnie zastąpić je moim kimchi.

Jeśli chodzi smażenie steka z tuńczyka, to podobnie jak w przypadku wołowiny można osiągać różne stopnie wysmażenia i również podobnie jak przy wołowinie, najlepiej stronić od well done. W końcu w sushi tuńczyk jest całkiem surowy.

Weekend nachodzi, warto zjeść coś dobrego na obiad. A na deser tak jak ja ostatnio wypić jakiegoś zagranicznego deserowego RISA* np. z lodami :).

 

Deserowo / beerdessert #beer #craftbeer #mikkeller #brunch #drinking #dessert #ris #stout #cognac #ba #barrell #czlowiekzlyzka

Post udostępniony przez Krzysztof Sokalla (@czlowiek_z_lyzka)


Wkrótce blog czekają różne zmiany (wizualne i nie tylko), powinno też pojawić się całkiem sporo przepisów więc trzymajcie rękę na pulsie (albo na Fejsie).

*RIS – Russian Imperial Stout – mocne ciemne piwo o nutach smakowych czekolady, ciemnych owoców i kawy. Często przyjemnie słodkie.

Składniki:

Na bułki:

350 g mąki pszennej
5 g drożdży w proszku
170 ml ciepłej wody
40 ml mleka
60 g roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
sezam do posypania
Marynata do tuńczyka:

¼ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
pieprz
Dodatki:

kiszone rzodkiewki
kiszone buraki
świeży szpinak
1 dojrzałe awokado
2-3 łyżeczki chrzanu
musztarda Dijon
kimchi
łyżka soku z cytryny

4 steki z tuńczyka

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od bułek. Drożdże i 1 łyżkę cukru zalewamy 50 ml wody, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
  2. Masło roztapiamy rondlu
  3. Łączymy wszystkie składniki (poza jajkiem i sezamem) i wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godiny. Uwaga, ciasto wyrośnie tylko trochę, więc nie martwcie się jeśli nie podwoi objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z nich lekko spłaszczone bułki
  6. Pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze na ok. 30 min
  7. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
  8. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem
  9. Pieczemy 15 minut
  10. Łączymy wszystkie składniki marynaty w głębokim talerzu lub misce i wkładamy do środka steki. Wkładamy na 30 min do lodówki
  11. Robimy mus z awokado. Łączymy je z chrzanem, łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu i łyżeczką ostrej papryki i rozrabiamy na gładką masę.
  12. Steki smażymy na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy ok. 1-2 minut z każdej strony, a po przerzuceniu na drugą stronę smarujemy marynatą.
  13. Przed złożeniem burgera, bułki przekrawamy i lekko je tostujemy
  14. Składamy! Dolny kawałek bułki smarujemy musem z awokado, a potem po kolei nakładamy kilka liści szpinaku, steka, kiszonki i górną część bułki posmarowaną musztardą Dijon. Podajemy z kimchi.
  15. Następnie jemy i brudzimy się okrutnie 🙂

burgery z tuńczyka

burgery z tuńczyka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *