banoffee

Banoffee

„Giń”, „Na bogów, przestań”, „Wysyłam kuriera”. Tak brzmiały komentarze, które pojawiły się na moim Facebooku w ubiegłą niedzielę, kiedy wrzuciłem na Instagrama zdjęcie mojego banoffee. Cóż, nadal żyję, nie zamierzam przestać (dowodem niech będzie poniższy przepis), a kurier wróci z pustymi rękami (o ile nie utknie w zaspie) gdyż żywot ciasta był wyjątkowo krótki – zakończył się nagle, po mniej więcej czterech godzinach, a sprawcami byli moi rodzice, babcia, Kasia i ja. RIP banoffee.

banoffee pie

Banoffee jadłem wcześniej tylko raz, w warszawskim SUEÑO. Było supersmaczne, mimo, że dalekie od klasycznego, bo podane w słoiku, o konsystencji musu raczej niż ciasta. Zresztą, jak powiedziała dzisiaj Kasia – w banoffee wszystkie składniki są idealne same w sobie, więc raczej trudno je zepsuć.

Banoffee wymyślili na początku lat 70. Nigel Mackenzie i Ian Dowding z brytyjskiej restauracji The Hungry Monk. Jak nietrudno się domyślić, deser stał się hitem i szybko trafił do stałego menu. Nie znalazłem zbyt wielu wariacji na jego temat. Jedni dodają czekoladę, inni kawę (po co psuć idealne ciasto?), czasami ktoś ciastka zamieni na zwykłe kruche ciasto, a bita śmietana stosowana jest zamiennie z mascarpone. Zawsze rządzą banany i masa kajmakowa. Ja zamiast sugerowanych ciasteczek Digestive, użyłem owsianych, a bitą śmietaną połączyłem z mascarpone. Nieskromnie powiem, że ciasto wyszło mi dość spektakularne. A, i nie trzeba piec!

banoffee pie

Składniki na blachę 20 cm:

1 puszka mleka skondensowanego/gotowej masy kajmakowej (wtedy nie trzeba gotować)
200 g ciastek owsianych
100 g masła
2 dojrzałe banany
250 g mascarpone
200 g śmietany 30%
kakao do posypania

Przygotowanie:

*Zanim zabierzecie się za ciasto, zróbcie masę kajmakową. Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego zalejcie wodą, tak aby cała puszka była przykryta i gotujcie 2-3 godziny.

masa toffee z mleka skondensowanego

 

1. Stopcie masło a ciastka zmiksujcie z malakserze tak, aby przypominały bułkę tartą. Połączcie jedno z drugim

2. Gdy masa trochę ostygnie, ugniatając palcami, wyłóżcie nią dno foremki. Foremkę przełóżcie do lodówki

3. Ubijcie śmietaną

4. Otwórzcie puszkę mleka skondensowanego i wysmarujcie zrobionym wcześniej kajmakiem spód ciasta. Angielskie przepisy sugerują, żeby użyć jakieś 270 gram. Ja nie lubię zbyt słodkiego, więc użyłem mniej niż połowę puszki

5. Na masie ułóżcie pokrojone banany

6. Bitą śmietanę połączcie z mascarpone. Możecie dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru

7. Śmietanę z mascarpone rozsmarujcie na bananach i posypcie kakao

banoffee pie

banoffee pie
Walentynkowe menu

2 thoughts on “Banoffee

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *