ule

Ule biszkoptowe – tradycyjne ciasteczka na święta

Ule to mój absolutny faworyt jeśli chodzi o słodkie propozycje na święta. Daleko w tyle zostawiają pierniczki, makowce, kutie i całą resztę. W przygotowaniu są proste, więcej problemów sprawiają dopiero po zrobieniu – moja pierwsza partia rozeszła się w jakieś dwa dni. Na dwa tygodnie przed świętami. Wśród dwóch osób.
W związku z tym, do przygotowania trzeba sporo samozaparcia, ewentualnie kogoś, kto schowa ule przed nami przed wigilią. Co nie będzie takie proste, bo trzeba je przechowywać w lodówce.

ule
Można powiedzieć, że mam swoją historię z ulami. Moja mama nigdy ich nie robiła, jadłem je zawsze w drugi dzień świąt u cioci, która zresztą też sama ich nie robiła – zamawiała je u ciasteczkowej specjalistki, których w Cieszynie mamy sporo. Absolutnie uwielbiałem ule – z jednej strony delikatne biszkoptowe ciasto, z drugiej adwokatową masę. Gdy wjeżdżał półmisek z ciastkami, podbijałem ze swoim talerzykiem i wygrzebywałem tyle uli, ile mi się udawało, nieraz nie zostawiając zbyt wiele dla reszty rodziny. Ciocia szybko pojęła o co chodzi i z biegiem lat zamawiała coraz więcej uli. Choć zdarzały się też sytuacje, gdy uli nie było w ogóle. Wtedy święta były smutne.

Główny problem z ulami polegał na tym, że nie mogłem ich zrobić sam, bo przepis nie był rodzinny, a należący do wspomnianej ciasteczkowej specjalistki. Wtem! Okazało się, że moja mama załatwiła przepis, w związku z czym w tym roku ule zrobiłem sam. No i zrobię jeszcze, bo tych pierwszych już, no… nie ma.

Składniki:

Ciasto:

300g zmielonych biszkoptów
300g cukru pudru
300g masła
1 łyżka rumu

Nadzienie:

100g cukru pudru
30g masła
2 żółtka
2 łyżki rumu

Poza tym:

foremka do uli.
Wafle lub opłatki w kształcie małych kółek.

Przygotowanie

Ciasto:

  1. Masło wcześniej wyjmujemy z lodówki (powinno być w temperaturze pokojowej). Kroimy na
    kawałki i wrzucamy do misy miksera.
  2. Dodajemy cukier puder i ucieramy aż wszystko się nam pięknie połączy
  3. Dodajemy biszkopty i rum i ucieramy aż uzyskamy jednolitą masę

Nadzienie:

  1. Wszystkie składniki ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek
  2. Foremki do uli solidnie wysypujemy od środka cukrem pudrem (wtedy ule nie będą nam się
    przyklejać do ścianek) przed każdym ciasteczkiem
  3. Nakładamy do środka masy do pełna i robimy dziurę na nadzienie używając dołączonego przyrządu lub trzonka od warzechy
  4. Wyjmujemy z foremki, nadziewamy i zatykamy krążkiem wyciętym z wafla lub opłatka
  5. Po zrobieniu przechowujemy w lodówce

ule

One thought on “Ule biszkoptowe – tradycyjne ciasteczka na święta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *